Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-li un millor servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, accepta l'ús que fem de les cookies. vostè pot canviar la configuració del seu navegador en qualsevol moment.

Accepto Més informació

GOVERN OBERT   Portal de la transparència
Última actualització: 05/02/2016
Font: Ajuntament de l´Arboç
Article de la llei: -

Informació històrica sobre el municipi

El nom de la vila de l’Arboç és d’origen botànic. Concretament, la paraula arboç es defineix com “arbust o arbre de la família de les ericàcies”. Es de suposar que en iniciar-se la repoblació del Penedès, els entorns de la vila eren plens de bosquines on hi abundava aquesta planta, que primer va donar nom al lloc i posteriorment a la vila.

La primera noticia documentada de l’Arboç data de l’any 1.062. El 1.174 se li atorgà el títol de vila reial, fet que va comportar que es convertís en una població de gran importància. Posteriorment, Pere I de Catalunya, va concedir a la vila el privilegi de celebrar un mercat setmanal (1.202) i una fira (1.211), fets que motivaren un gran creixement demogràfic i econòmic.

A partir del S.XIV, la història de l’Arboç va travessar períodes crítics, seguits d’uns altres de recuperació. Entre els períodes crítics cal destacar-ne cinc que marcaren de gran manera la història de la vila: els brots de pesta dels s.XIV i XV; els tres incendis que van destruir la vila en el transcurs de tres guerres, i la plaga de la fil·loxera el 1.888.

Mentre que la fil·loxera atacava les vinyes franceses, l’exportació dels nostres vins a França va canviar la fesomia de la vila li va proporcionar un aspecte de modernitat i riquesa que pot admirar-se encara avui en passejar per la població.